Marymount International School

A six-classroom, architecturally-designed timber teaching facility.

Ref: ED18

This project delivered an outdoor timber school building with six internal rooms. Carefully designed to meet users’ needs, we transformed once-derelict land into a valuable, dynamic, multi-purpose learning facility.

Contact UsDownload Case StudyCase StudySix-classroom facility.
Marymount International School, Surrey.

Client Brief

Marymount International School, an independent school in Surrey, wanted to turn an unused area of their grounds into teaching space to serve pupils and staff.

Our Solution

We designed, manufactured and installed an intelligently-designed classroom block.

The timber building we created conforms to the principles of ‘biophilic’ design, with six classrooms each furnished with natural surfaces. The building features fully-retractable, bi-folding doors, allowing it to open up, bringing the outdoors in. Research shows that ‘green’ spaces like this convey physiological benefits to users.

Marymount’s state-of-the-art facility is also fitted with smart lighting and air source heat pumps, two electricity-conserving features. Lighting dims according to the amount of natural sunlight in the building, with a fresh, natural learning environment facilitated by strategically-placed windows. The pumps work by drawing heat from outside air to power the radiators.

The building’s carefully-considered design also extends to its adaptable layout, which fosters creative thinking and discussion. The individual classroom spaces in the timber facility are designed with dimensions such that students are able to face each other, facilitating peer-to-peer learning. Whether for lectures, exams, teamwork or group discussion, the timber-framed classroom’s six internal rooms are easily adapted.

As well as the interior, every aspect of the exterior is architecturally designed. The facility is clad in Western Red Cedar and heavy-duty Thermowood weatherboard, specially designed to fit sympathetically into the leafy, woodland surroundings. The facility also features a pitched roof and fully-accessible decked area.

The Result

A sustainable, dynamic, high-tech educational facility which was able to immediately begin serving the needs of staff and students.

Enquire today Plan your next piece

How can we help you?